V Festiwal Śliwki Miodu i Sera już, za nami, dziękujemy Państwu za tak liczny udział cieszymy się, że razem z Państwem mogliśmy spędzić to niedzielne popołudnie. Już
dzisiaj zapraszamy na kolejny V Jubileuszowy Festiwal Śliwki Miodu i Sera, z naszej strony obiecujemy Państwa nie zawieść a może uda się czymś miłym zaskoczyć?
Lista Zgłoszonych potraw i produktów do konkursu kulinarnego organizowanego w ramach IV Festiwalu Śliwki Miodu i Sera, który odbył się 5 sierpnia 2012 roku:
Lp. |
Zgłaszający |
I Ciasta i desery |
II Dania główne
|
||
1 |
Koło Gospodyń Wiejskich Zawadka |
Sernik |
Rolada Serowa |
||
2 |
Maria i Krzysztof Uryga Gospodarstwo Agroturystyczne „Urygówka” Kamionka Mała 54 |
------------------------ |
Udziec Barani z pieca |
||
3 |
Łukasz Dutka Usługi Gastronomiczne „Dutka” Stara Wieś |
Przekładaniec Łącki |
Udka po cygańsku |
||
4 |
Stanisław Piaskowy Słopnice |
------------------------ |
Sery owcze |
||
5 |
Koło Gospodyń Wiejskich Krosna |
Miodownik |
Śliwka z grochem |
||
6 |
Koło Gospodyń Wiejskich Laskowa |
Śliwkowy zawrót głowy |
Pulpeciki z dorsza z sosem śliwkowym |
||
7 |
Koło Gospodyń Wiejskich Kamionka Mała |
Sernik |
Spóła
|
||
8 |
Janina Kochniarczyk |
------------------------ |
Ser bundz z ziołami |
||
9 |
Koło Pszczelarzy
|
Miód wiosenny wielokwiatowy z pogranicza czterech wsi |
--------------------------- |
||
10 |
Gosposie z pod Gorca |
Warzonka |
Szyszki serowe
|
||
11 |
Kazimiera Piwowar z Męciny
|
Kołacz ze śliwą |
----------------------------- |
||
12 |
Anna Palac Konina
|
------------- |
Redykołki |
||
14 |
Izabella Podgórna
|
Naleśniki z serem |
Chleb ze smalcem i ziołami |
Wyniki konkursu kulinarnego organizowanego w ramach IV Festiwalu Śliwki Miodu i Sera organizowanego 5 sierpnia 2012 roku w Laskowej. Komisja Konkursowa w składzie:
- Przewodniczący Komisji- Wojciech Wiśniewski portal Internetowy „Głębia Smaku”
Członkowie Komisji:
- Leszek Leśnik – Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Limanowej
- Ewa Pajor – Przewodnicząca Rady Gminy Laskowa
- Krystyna Maruszczyk – Turystka
- Lech Nowak – Wójt Gminy Tymbark
- Grzegorz Biedroń – Radny Sejmiku Województwa Małopolskiego
Po degustacji zgłoszonych potraw i produktów spożywczych, postanowiła przyznać:
W I kategorii – ciasta, desery, napoje:
- wyróżnienie dla Koła Gospodyń Wiejskich z Krosnej za placek „Miodownik”
- wyróżnienie dla Kazimiery Piwowar - Gospodarstwo Agroturystyczne z Męciny za „Kołacza ze Śliwą”
W II kategorii – dania główne:
- wyróżnienie dla Łukasza Dutki Usługi Gastronomiczne „Dutka” za „Udka po cygańsku”
- wyróżnienie dla Koła Gospodyń Wiejskich z Kamionki Małej za „Spółę”
Grand Prix komisja przyznała:
Marii i Krzysztofowi Uryga – Gospodarstwo Agroturystyczne „Urygówka” z Kamionki Małej za „Udziec barani z pieca”
Nagrody specjalne poza konkursem:
-Nagrodę ufundowaną przez Wójta Gminy Tymbark – otrzymało KGW Zawadka za „Ser krótko dojrzewający z ziołami”