V Festiwal Śliwki Miodu i Sera już, za nami, dziękujemy Państwu za tak liczny udział cieszymy się, że razem z Państwem mogliśmy spędzić to niedzielne popołudnie. Już dzisiaj zapraszamy na kolejny V Jubileuszowy Festiwal Śliwki Miodu i Sera, z naszej strony obiecujemy Państwa nie zawieść a może uda się czymś miłym zaskoczyć? 

Lista Zgłoszonych potraw i produktów do konkursu kulinarnego organizowanego w ramach IV Festiwalu Śliwki Miodu i Sera, który odbył się 5 sierpnia 2012 roku:

         
         
   

Lp.

Zgłaszający

I Ciasta i desery

II Dania główne

 

   

 

1

 

Koło Gospodyń Wiejskich Zawadka

 

Sernik

 

Rolada Serowa

   

 

2

 

Maria i Krzysztof Uryga

Gospodarstwo Agroturystyczne „Urygówka”

Kamionka Mała 54

 

 

------------------------

 

 

Udziec Barani z pieca

   

3

 

Łukasz Dutka

Usługi Gastronomiczne

„Dutka”

Stara Wieś

 

Przekładaniec Łącki

 

Udka po cygańsku

   

 

4

 

Stanisław Piaskowy

Słopnice

 

------------------------

 

Sery owcze

   

 

5

 

Koło Gospodyń Wiejskich Krosna

 

Miodownik

 

Śliwka z grochem

   

 

6

 

Koło Gospodyń Wiejskich Laskowa

 

Śliwkowy zawrót głowy

 

Pulpeciki z dorsza z sosem śliwkowym

   

 

7

 

Koło Gospodyń Wiejskich Kamionka Mała

 

Sernik

 

Spóła

 

   

 

8

Janina Kochniarczyk
Łętowe

 

------------------------

 

Ser bundz z ziołami

   

 

9

 

Koło Pszczelarzy
w Laskowej

 

 

Miód wiosenny wielokwiatowy z pogranicza czterech wsi

 

---------------------------

   

 

10

 

Gosposie z pod Gorca

 

Warzonka

 

Szyszki serowe

 

   

 

11

 

Kazimiera Piwowar

z Męciny

 

 

Kołacz ze śliwą

 

-----------------------------

   

12

Anna Palac

Konina

 

 

-------------

 

Redykołki

   

14

Izabella Podgórna
Słopnice

 

Naleśniki z serem

Chleb ze smalcem i ziołami

Wyniki konkursu kulinarnego organizowanego w ramach  IV Festiwalu Śliwki Miodu i Sera organizowanego 5 sierpnia 2012 roku w Laskowej. Komisja Konkursowa w składzie:

  • Przewodniczący Komisji- Wojciech Wiśniewski portal Internetowy „Głębia Smaku”

Członkowie Komisji:

  • Leszek Leśnik – Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Limanowej
  • Ewa Pajor – Przewodnicząca Rady Gminy Laskowa
  • Krystyna Maruszczyk – Turystka
  • Lech Nowak – Wójt Gminy Tymbark
  • Grzegorz Biedroń – Radny Sejmiku Województwa Małopolskiego

Po degustacji zgłoszonych potraw i produktów spożywczych, postanowiła przyznać:

W I kategorii – ciasta, desery, napoje:

  • wyróżnienie dla Koła Gospodyń Wiejskich z Krosnej za placek „Miodownik”
  • wyróżnienie dla Kazimiery Piwowar   - Gospodarstwo Agroturystyczne z Męciny   za „Kołacza ze Śliwą”

W II kategorii – dania główne:

  • wyróżnienie dla Łukasza Dutki Usługi Gastronomiczne „Dutka” za „Udka po cygańsku”
  • wyróżnienie dla Koła Gospodyń Wiejskich z Kamionki Małej za „Spółę”

Grand Prix komisja przyznała:

Marii i Krzysztofowi Uryga – Gospodarstwo Agroturystyczne „Urygówka” z Kamionki Małej za „Udziec barani z pieca”

Nagrody specjalne poza konkursem:

-Nagrodę ufundowaną przez Wójta Gminy Tymbark – otrzymało KGW Zawadka za „Ser krótko dojrzewający z ziołami”