III Festiwal Śliwki, Miodu i Sera w Laskowej – zakończony, czekamy na recenzje mediów, no ale już teraz wiemy, że wiele się udało – wspaniali uczestnicy, wspaniała pogoda, świetne potrawy no i niepowtarzalna atmosfera.

Potrawy i produkty spożywcze zgłoszone do konkursu kulinarnego, organizowanego w ramach III Festiwalu Śliwki Miodu i Sera:

  • Koło Gospodyń Wiejskich z Kamionki Małej
    • Kruchy sernikowo-śliwkowiec-miodownik
    • Kompot z mirabelek
    • Udziec nadziewany śliwą, pieczony na piwie
  • Restauracja Zajazd Laskowianka
    • Naleśniki ze śliwką i czekoladą
    • Delicje z kapustą duszoną ze śliwkami
  • Gospodarstwo Rolne i Agroturystyczne Maria Uryga
    • Ser podpuszczkowy krowi klagany z różnymi ziołami mieszany
    • Wędliny i wędzonki z Małej Kamionki
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Laskowej
    • Śliwka po magnacku
    • Napój miętowo-miodowo-limonkowy
    • Polędwica w miodzie z sosem śliwkowym
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Kobyłczyny i Ujanowic
    • Placek ze śliwkami
    • Kluski ze śliwami
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Krosnej
    • Kołacz z łopaty z śliwką
    • Kapusta z grochem, krupami i śliwką
  • Karczma Matras z Limanowej
    • Zupa bryndzowa
    • Udziec barani duszony w śliwce, miodzie na białym winie

Komisja Konkursowa w składzie:

Przewodniczący Komisji - Piotr Bikont smakosz, krytyk kulinarny.

Członkowie Komisji:

  • Marek Stryszowski – Członek Formacji Laboratorium
  • Janusz Grzywacz – Członek Formacji „Laboratorium”, kompozytor, smakosz
  • Wojciech Wiśniewski – portal Internetowy „Głębia Smaku”
  • Ewa Pajor – Przewodnicząca Rady Gminy Laskowa.

Po degustacji zgłoszonych potraw i produktów spożywczych, postanowiła przyznać:

W I kategorii – ciasta, desery, napoje - wyróżnienie dla:

  • Koła Gospodyń Wiejskich z Kamionki Małej za Kruchy sernikowo-śliwkowiec-miodownik oraz kompot z mirabelek
  • Gospodarstwo Rolne i Agroturystyczne Maria Uryga z Kamionki Małej za Ser podpuszczkowy krowi klagany z różnymi ziołami mieszany

W II kategorii – dania główne - wyróżnienie dla:

  • Karczma Matras Limanowa Piotr Makowski za Zupę bryndzową oraz Udziec barani duszony w śliwce i miodzie na białym winie.
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Kobyłczyny-Ujanowic za kluski ze śliwkami.

GRAND PRIX komisja przyznała:

Kołu Gospodyń Wiejskich z Laskowej za „Śliwkę po magnacku” „Napój miętowo-miodowo-limonkowy”
oraz „Polędwicę w miodzie z sosem śliwkowym”