III Festiwal Śliwki, Miodu i Sera w Laskowej – zakończony, czekamy na recenzje mediów, no ale już teraz wiemy, że wiele się udało – wspaniali uczestnicy, wspaniała pogoda, świetne potrawy no i niepowtarzalna atmosfera.
Potrawy i produkty spożywcze zgłoszone do konkursu kulinarnego, organizowanego w ramach III Festiwalu Śliwki Miodu i Sera:
-
Koło Gospodyń Wiejskich z Kamionki Małej
- Kruchy sernikowo-śliwkowiec-miodownik
- Kompot z mirabelek
- Udziec nadziewany śliwą, pieczony na piwie
-
Restauracja Zajazd Laskowianka
- Naleśniki ze śliwką i czekoladą
- Delicje z kapustą duszoną ze śliwkami
-
Gospodarstwo Rolne i Agroturystyczne Maria Uryga
- Ser podpuszczkowy krowi klagany z różnymi ziołami mieszany
- Wędliny i wędzonki z Małej Kamionki
-
Koło Gospodyń Wiejskich z Laskowej
- Śliwka po magnacku
- Napój miętowo-miodowo-limonkowy
- Polędwica w miodzie z sosem śliwkowym
-
Koło Gospodyń Wiejskich z Kobyłczyny i Ujanowic
- Placek ze śliwkami
- Kluski ze śliwami
-
Koło Gospodyń Wiejskich z Krosnej
- Kołacz z łopaty z śliwką
- Kapusta z grochem, krupami i śliwką
- Kołacz z łopaty z śliwką
-
Karczma Matras z Limanowej
- Zupa bryndzowa
- Udziec barani duszony w śliwce, miodzie na białym winie
Komisja Konkursowa w składzie:
Przewodniczący Komisji - Piotr Bikont smakosz, krytyk kulinarny.
Członkowie Komisji:
- Marek Stryszowski – Członek Formacji Laboratorium
- Janusz Grzywacz – Członek Formacji „Laboratorium”, kompozytor, smakosz
- Wojciech Wiśniewski – portal Internetowy „Głębia Smaku”
- Ewa Pajor – Przewodnicząca Rady Gminy Laskowa.
Po degustacji zgłoszonych potraw i produktów spożywczych, postanowiła przyznać:
W I kategorii – ciasta, desery, napoje - wyróżnienie dla:
- Koła Gospodyń Wiejskich z Kamionki Małej za Kruchy sernikowo-śliwkowiec-miodownik oraz kompot z mirabelek
- Gospodarstwo Rolne i Agroturystyczne Maria Uryga z Kamionki Małej za Ser podpuszczkowy krowi klagany z różnymi ziołami mieszany
W II kategorii – dania główne - wyróżnienie dla:
- Karczma Matras Limanowa Piotr Makowski za Zupę bryndzową oraz Udziec barani duszony w śliwce i miodzie na białym winie.
- Koło Gospodyń Wiejskich z Kobyłczyny-Ujanowic za kluski ze śliwkami.
GRAND PRIX komisja przyznała:
Kołu Gospodyń Wiejskich z Laskowej za „Śliwkę po magnacku” „Napój miętowo-miodowo-limonkowy”
oraz „Polędwicę w miodzie z sosem śliwkowym”