III Festiwal Śliwki, Miodu i Sera w Laskowej (07.08.2011r.) – zakończony, czekamy na recenzje mediów, no ale już teraz wiemy, że wiele się udało – wspaniali uczestnicy, wspaniała pogoda, świetne potrawy no i niepowtarzalna atmosfera. Potrawy i produkty spożywcze zgłoszone do konkursu kulinarnego, organizowanego w ramach III Festiwalu Śliwki Miodu i Sera:
- Koło Gospodyń Wiejskich z Kamionki Małej:
- Kruchy sernikowo-śliwkowiec-miodownik
- Kompot z mirabelek
- Udziec nadziewany śliwą, pieczony na piwie
- Restauracja Zajazd Laskowianka:
- Naleśniki ze śliwką i czekoladą
- Delicje z kapustą duszoną ze śliwkami
- Gospodarstwo Rolne i Agroturystyczne Maria Uryga
- Ser podpuszczkowy krowi klagany z różnymi ziołami mieszany
- Wędliny i wędzonki z Małej Kamionki
- Koło Gospodyń Wiejskich z Laskowej:
- Śliwka po magnacku
- Napój miętowo-miodowo-limonkowy
- Polędwica w miodzie z sosem śliwkowym
- Koło Gospodyń Wiejskich z Kobyłczyny i Ujanowic:
- Placek ze śliwkami
- Kluski ze śliwami
- Koło Gospodyń Wiejskich z Krosnej:
- Kołacz z łopaty z śliwką
- Kapusta z grochem, krupami i śliwką
- Karczma Matras z Limanowej:
- Zupa bryndzowa
- Udziec barani duszony w śliwce, miodzie na białym winie
Komisja Konkursowa w składzie:
Przewodniczący Komisji - Piotr Bikont smakosz, krytyk kulinarny. Członkowie Komisji – Marek Stryszowski – Członek Formacji Laboratorium, Janusz Grzywacz – Członek Formacji „Laboratorium”, kompozytor, smakosz, Wojciech Wiśniewski – portal Internetowy „Głębia Smaku”, Ewa Pajor – Przewodnicząca Rady Gminy Laskowa.
Po degustacji zgłoszonych potraw i produktów spożywczych, postanowiła przyznać:
W I kategorii – ciasta, desery, napoje:
- wyróżnienie dla:
Koła Gospodyń Wiejskich z Kamionki Małej za Kruchy sernikowo-śliwkowiec-miodownik oraz kompot z mirabelek
- wyróżnienie dla:
Gospodarstwo Rolne i Agroturystyczne Maria Uryga z Kamionki Małej za Ser podpuszczkowy krowi klagany z różnymi ziołami mieszany
W II kategorii – dania główne:
- wyróżnienie dla:
Karczma Matras Limanowa Piotr Makowski za Zupę bryndzową oraz Udziec barani duszony w śliwce i miodzie na białym winie.
- wyróżnienie dla:
Koło Gospodyń Wiejskich z Kobyłczyny-Ujanowic za kluski ze śliwkami.
GRAND PRIX komisja przyznała:
Kołu Gospodyń Wiejskich z Laskowej za „Śliwkę po magnacku”, „Napój miętowo-miodowo-limonkowy” oraz „Polędwicę w miodzie z sosem śliwkowym”