II Festiwal Śliwki, Miodu I Sera w Laskowej (8.08.2009r.) – zakończony, czekamy na recenzje mediów, no ale już teraz wiemy, że wiele się udało – wspaniali uczestnicy, wspaniała pogoda, świetne potrawy no i niepowtarzalna atmosfera. Podczas festiwalu oprócz strawy dla ciała – aż 17 zgłoszonych do konkursu potraw- była też strawa dla ducha. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie – dobrą muzykę w wykonaniu Pauliny Bisztygi, czy też grupy Max Klezmer Band, spektakl uliczny teatru KTO i teatru Wagabunda, oraz – niespodzianka – mały pokaz pirotechniczny przy muzyce grupy Simeon Lenoir World Trans System. Potrawy i produkty spożywcze zgłoszone do konkursu kulinarnego, organizowanego w ramach II Festiwalu Śliwki Miodu i Sera:
-
Danuta Zielińska Firma THU Zieliński Stanisław
- Placek ze śliwkami
- Bigos myśliwski ze śliwkami z chlebem gaździny
-
Kazimiera Piwowar gosp. agroturystyczne Męcina
- Kołacz razowy ze serem
-
Koło Gospodyń Wiejskich z Kamionki Małej
- Ciasto drożdżowe ze śliwką
- Starodawne jadło „Kapusta ze śliwą”
-
Koło Gospodyń Wiejskich z Krosnej
- Zakąska „Śliwka z boczkiem”
-
„Krystianówka” Gospodarstwo agroturystyczne Maria Uryga Strzeszyce
- Placek miodowy z masą serową
-
Koło Gospodyń Wiejskich ze Strzeszyc
- Sernik z kokosem
- Pierogi z suszoną śliwką
-
„Urygówka” Gospodarstwo agroturystyczne Maria Uryga Kamionka Mała
- Udziec wieprzowy z pieca
-
Koło Gospodyń Wiejskich z Laskowej
- Placek „Smaczśliwka”
- Schab ze śliwką w sosie musztardowo – miodowym
-
Koło Gospodyń Wiejskich z Ujanowic i Kobyłczyny
- Podpłomyki
- Babska kapusta
-
„Przy Młynie” Stawy Rybne Stanisław Nowak Żmiąca
- Sok śliwkowy
-
Stanisław Piaskowy ze Słopnic
- 100% sery owcze białe i wędzone
-
Jerzy Rosiek Gospodarstwo Rolne w Żmiącej
- Żmiącko gołka wędzono
Komisja Konkursowa w składzie:
Przewodniczący Komisji- Piotr Bikont smakosz, krytyk kulinarny. Członkowie Komisji – Leszek Leśnik – Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Limanowej, Janusz Grzywacz – Członek Formacji „Laboratorium”, kompozytor, smakosz, Wojciech Wiśniewski – portal Internetowy „Głębia Smaku”, Karol Stańdo – Wiceprzewodniczący Rady Gminy Laskowa. Po degustacji zgłoszonych potraw i produktów spożywczych, postanowiła przyznać:
W I kategorii – ciasta, desery, napoje:
- wyróżnienie dla Koła Gospodyń Wiejskich z Laskowej za placek „Smaczśliwka”
- wyróżnienie dla Stanisława Nowaka Stawy Rybne „Przy Młynie” Żmiąca za „sok śliwkowy”
W II kategorii – dania główne:
- wyróżnienie dla Marii Urygi Gospodarstwo Agroturystyczne „Urygówka” w Kamionce Małej za „Udziec wieprzowy z pieca"
- wyróżnienie dla Stanisława Piaskowego ze Słopnic za „Za sery owcze białe i wędzone”
GRAND PRIX komisja przyznała:
Kołu Gospodyń Wiejskich z Ujanowic i Kobyłczyny za „Podpłomyki” i „Babską kapustę”
Za rok – również w drugi weekend sierpnia – III Festiwal Śliwki, Miodu I Sera. Zapewniamy, że już dzisiaj myślimy w jaki sposób Państwa zaskoczyć – może czas najwyższy aby Festiwal trwał dwa dni? A może wystąpi jakiś dobry kabaret? Kto wie?? Czas pokaże – ale najważniejsze to to, aby wszyscy dobrze się bawili – tak jak w tym roku.