Powiatowy Lekarz Weterynarii w Limanowej zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny ( Dz.U. 2010 Nr 207 poz. 1370) informuje o konieczności zgłaszania do Powiatowego Lekarza Weterynarii zamiaru dokonania uboju zwierząt na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa na użytek własny. 


Przypomina ponadto, że powstające przy uboju cieląt do 6 miesiąca życia, owiec i kóz uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego kategorii 1 (SRM) powinny być przekazane do zbiornicy lub zakładu utylizacyjnego kategorii 1.


Ponadto informuję, że przy składaniu powiadomienia o zamiarze dokonania uboju na terenie gospodarstwa cieląt, owiec i kóz będą wydawane bezpłatnie oznakowane czarne foliowe worki do przechowywania SRM. 


W przypadku uboju trzody chlewnej należy pamiętać, że nie oczyszczony przewód pokarmowy powinien zostać przekazany do zakładu utylizacyjnego. W przypadku oczyszczenia przewodu pokarmowego treść jelit może służyć jako nawóz, natomiast wyczyszczone jelita stają się środkiem spożywczym i mogą być wykorzystane do produkcji żywności. Prawidłowość zagospodarowania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego powstających w trakcie uboju zwierząt na własne potrzeby w gospodarstwie będzie kontrolowana przez Inspekcję Weterynaryjną. 


Powyższe informację proszę przekazać drogą zwyczajowo przyjętą. Najbliższe zakłady uprawnione odbioru materiału szczególnego ryzyka to:


1. SARIA Małopolska Spółka z o.o., Oddział w Wielkanocy, 32-075 Gołcza tel. 12 387-30-60, 691-991-517


2. FARMUTIL H.S. Spółka z o.o. Punkt zgłoszeń i zbiórki ul. Nadwiślańska 44, 32-600 Oświęcim tel. 33 847 45 51