Ciasto z miodem i orzechami, miód pitny półtorak i „Spóła” – to zwycięskie produkty Festiwalu Śliwki, Miodu i Sera w Laskowej.


Festiwal, który odbył się po raz pierwszy, został zorganizowany pod patronatem Marszałka Województwa Małopolskiego Marka Nawary. Poprzedzony był XXXII Konferencją Pszczelarską, zorganizowaną przez Koło Pszczelarskie w Laskowej i Urząd Gminy. W trakcie Konferencji odbył się kiermasz produktów a na Festiwalu oprócz konkursu kulinarnego, była  parada uliczna, wystawiono sztukę "Gargantua i Pantagruel" w reżyserii Piotra Bikonta, wystąpiła grupa kaberetowa „Kuzyni” i Cameron Vegas z Walii. Festiwal Śliwki, Miodu i Sera ma stać się coroczną imprezą w Laskowej.


NAGRODZENI Grand Prix: Koło Gospodyń Wiejskich z Krosnej - ciasto z miodem i orzechami oraz całe stoisko Druga nagroda: Grzegorz i Zygmunt Frączkowie z Pisarzowej - miód pitny półtorak Trzecia nagroda: Koło Gospodyń Wiejskich z Kamionki Małej - „Spóła” Wyróżnienia: 1. Koło Gospodyń z Zalesia - sery kogutki 2. Kazimiera Piwowar z Męciny - podpłomyk z miodem 3. Maria Szyrszeń - kołoc 4. Wanda Majerska - pierożki z serem w sosie śliwkowo-miodowym 5. Stanisław Nowak – pstrąg e śliwką suszoną 6. Koło Gospodyń Wiejskich z Laskowej - żeberko w miodzie 7. Koło Gospodyń Wiejskich z Ujanowic i Kobyłczyny - „Dzika Noga” 8. Koło Gospodyń Wiejskich z Krasnych-Lasocic - kołacz kraścieński 9. Stadnina Koni „U Gazdy” w Żmiącej - placek śliwkowy Specjalne wyróżnienie honorowe: Ryszard Piaskowy - sery owcze białe i wędzone.