III Festiwal Śliwki, Miodu i Sera w Laskowej (07.08.2011r.) – zakończony, czekamy na recenzje mediów, no ale już teraz wiemy, że wiele się udało – wspaniali uczestnicy, wspaniała pogoda, świetne potrawy no i niepowtarzalna atmosfera. Potrawy i produkty spożywcze zgłoszone do konkursu kulinarnego, organizowanego w ramach III Festiwalu Śliwki Miodu i Sera:

  • Koło Gospodyń Wiejskich z Kamionki Małej:
    • Kruchy sernikowo-śliwkowiec-miodownik
    • Kompot z mirabelek
    • Udziec nadziewany śliwą, pieczony na piwie
  • Restauracja Zajazd Laskowianka:
    • Naleśniki ze śliwką i czekoladą
    • Delicje z kapustą duszoną ze śliwkami
  • Gospodarstwo Rolne i Agroturystyczne Maria Uryga
    • Ser podpuszczkowy krowi klagany z różnymi ziołami mieszany
    • Wędliny i wędzonki z Małej Kamionki
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Laskowej:
    • Śliwka po magnacku
    • Napój miętowo-miodowo-limonkowy
    • Polędwica w miodzie z sosem śliwkowym
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Kobyłczyny i Ujanowic:
    • Placek ze śliwkami
    • Kluski ze śliwami
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Krosnej:
    • Kołacz z łopaty z śliwką
    • Kapusta z grochem, krupami i śliwką
  • Karczma Matras z Limanowej:
    • Zupa bryndzowa
    • Udziec barani duszony w śliwce, miodzie na białym winie

Komisja Konkursowa w składzie:

Przewodniczący Komisji - Piotr Bikont smakosz, krytyk kulinarny. Członkowie Komisji – Marek Stryszowski – Członek Formacji Laboratorium, Janusz Grzywacz – Członek Formacji „Laboratorium”, kompozytor, smakosz, Wojciech Wiśniewski – portal Internetowy „Głębia Smaku”, Ewa Pajor – Przewodnicząca Rady Gminy Laskowa.

Po degustacji zgłoszonych potraw i produktów spożywczych, postanowiła przyznać:


W I kategorii – ciasta, desery, napoje:

  • wyróżnienie dla:

Koła Gospodyń Wiejskich z Kamionki Małej za Kruchy sernikowo-śliwkowiec-miodownik oraz kompot z mirabelek

  • wyróżnienie dla:

Gospodarstwo Rolne i Agroturystyczne Maria Uryga z Kamionki Małej za Ser podpuszczkowy krowi klagany z różnymi ziołami mieszany


W II kategorii – dania główne:

  • wyróżnienie dla:

 Karczma Matras Limanowa Piotr Makowski za Zupę bryndzową oraz Udziec barani duszony w śliwce i miodzie na białym winie.

  • wyróżnienie dla:

 Koło Gospodyń Wiejskich z Kobyłczyny-Ujanowic za kluski ze śliwkami.

 

GRAND PRIX komisja przyznała:

 Kołu Gospodyń Wiejskich z Laskowej za „Śliwkę po magnacku”, „Napój miętowo-miodowo-limonkowy” oraz „Polędwicę w miodzie z sosem śliwkowym”