II Festiwal Śliwki, Miodu I Sera w Laskowej (8.08.2009r.) – zakończony, czekamy na recenzje mediów, no ale już teraz wiemy, że wiele się udało – wspaniali uczestnicy, wspaniała pogoda, świetne potrawy no i niepowtarzalna atmosfera. Podczas festiwalu oprócz strawy dla ciała – aż 17 zgłoszonych do konkursu potraw- była też strawa dla ducha. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie – dobrą muzykę w wykonaniu Pauliny Bisztygi, czy też grupy Max Klezmer Band, spektakl uliczny teatru KTO i teatru Wagabunda, oraz – niespodzianka – mały pokaz pirotechniczny przy muzyce grupy Simeon Lenoir World Trans System. Potrawy i produkty spożywcze zgłoszone do konkursu kulinarnego, organizowanego w ramach II Festiwalu Śliwki Miodu i Sera:


  • Danuta Zielińska Firma THU Zieliński Stanisław
    • Placek ze śliwkami
    • Bigos myśliwski ze śliwkami z chlebem gaździny
  • Kazimiera Piwowar gosp. agroturystyczne Męcina
    • Kołacz razowy ze serem
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Kamionki Małej
    • Ciasto drożdżowe ze śliwką
    • Starodawne jadło „Kapusta ze śliwą”
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Krosnej
    • Zakąska „Śliwka z boczkiem”
  • „Krystianówka” Gospodarstwo agroturystyczne Maria Uryga Strzeszyce
    • Placek miodowy z masą serową
  • Koło Gospodyń Wiejskich ze Strzeszyc
    • Sernik z kokosem
    • Pierogi z suszoną śliwką
  • „Urygówka” Gospodarstwo agroturystyczne Maria Uryga Kamionka Mała
    • Udziec wieprzowy z pieca
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Laskowej
    • Placek „Smaczśliwka”
    • Schab ze śliwką w sosie musztardowo – miodowym
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Ujanowic i Kobyłczyny
    • Podpłomyki
    • Babska kapusta
  • „Przy Młynie” Stawy Rybne Stanisław Nowak Żmiąca
    • Sok śliwkowy
  • Stanisław Piaskowy ze Słopnic
    • 100% sery owcze białe i wędzone
  • Jerzy Rosiek Gospodarstwo Rolne w Żmiącej
    • Żmiącko gołka wędzono

Komisja Konkursowa w składzie:

Przewodniczący Komisji- Piotr Bikont smakosz, krytyk kulinarny. Członkowie Komisji – Leszek Leśnik – Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Limanowej, Janusz Grzywacz – Członek Formacji „Laboratorium”, kompozytor, smakosz, Wojciech Wiśniewski – portal Internetowy „Głębia Smaku”, Karol Stańdo – Wiceprzewodniczący Rady Gminy Laskowa. Po degustacji zgłoszonych potraw i produktów spożywczych, postanowiła przyznać:


W I kategorii – ciasta, desery, napoje:

  • wyróżnienie dla Koła Gospodyń Wiejskich z Laskowej za placek „Smaczśliwka”
  • wyróżnienie dla Stanisława Nowaka Stawy Rybne „Przy Młynie” Żmiąca za „sok śliwkowy”

W II kategorii – dania główne:

  • wyróżnienie dla Marii Urygi Gospodarstwo Agroturystyczne „Urygówka” w Kamionce Małej za „Udziec wieprzowy z pieca"
  • wyróżnienie dla Stanisława Piaskowego ze Słopnic za „Za sery owcze białe i wędzone”


GRAND PRIX komisja przyznała:

Kołu Gospodyń Wiejskich z Ujanowic i Kobyłczyny za „Podpłomyki” i „Babską kapustę”


Za rok – również w drugi weekend sierpnia – III Festiwal Śliwki, Miodu I Sera. Zapewniamy, że już dzisiaj myślimy w jaki sposób Państwa zaskoczyć – może czas najwyższy aby Festiwal trwał dwa dni? A może wystąpi jakiś dobry kabaret? Kto wie?? Czas pokaże – ale najważniejsze to to, aby wszyscy dobrze się bawili – tak jak w tym roku.