No i po I Festiwalu Śliwki, Miodu i Sera (02.08.2008r.) – nawet pogoda się zlitowała nad nami – padało dookoła Laskowej a u nas lekki deszczyk i spokój – aż do 23.00. A oto wyniki konkursu festiwalowego na najlepszą potrawę:
Jury konkursu w osobach:
- Piotr Bikont – Przewodniczący, krytyk kulinarny, reżyser
- Urszula Nowogórska – Radna Sejmiku Województwa Małopolskiego
- Irena Szewczyk – Kierownik ARiMR w Limanowej
- Anna Korpała - Redakcja portalu Głębia Smaku
- Bogusław Kamiński – Wójt Gminy Iwkowa
- Franciszek Dziedzina – Wicestarosta Limanowski
- Leszek Leśnik – Kierownik MODR – Limanowa
- Wojciech Wiśniewski – Redakcja portalu Głębia Smaku
Postanowiło wyróżnić honorowo:
- Koło Gospodyń z Zalesia za sery kogutki
- Panią Kazimierę Piwowar z Męciny za podpłomyk z miodem
- Panią Marię Szyrszeń za kołoc
- Panią Wandę Majerska za pierożki z serem w sosie śliwkowo - miodowym.
- Pana Stansława Nowaka za pstrąga ze śliwką suszoną
- Koło Gospodyń Wiejskich z Laskowej za żeberko w miodzie
- Koło Gospodyń Wiejskich z Ujanowic i Kobyłczyny za „ Dzika Nogę”
- Koło Gospodyń Wiejskich z Krasnych-Lasocic za kołacz kraścieński
- Stadninę Koni „U Gazdy” w Żmiącej za placek śliwkowy.
Postanowiło przyznać specjalne wyróżnienie honorowe:
Panu Ryszardowi Piaskowemu - za znakomite sery owcze białe i wędzone.
Trzecią nagrodę konkursu jury przyznało:
Kołu Gospodyń Wiejskich z Kamionki Małej - za „Spółę”.
Drugą nagrodę konkursu jury przyznało:
Grzegorzowi i Zygmuntowi Frączkom z Pisarzowej - za miód pitny półtorak.
Grand Prix Festiwalu jury przyznało:
Kołu Gospodyń Wiejskich z Krosnej - za ciasto z miodem i orzechami oraz całe stoisko.
Wszystkim biorącym udział w konkursie – bardzo dziękujemy i zapraszamy ponownie za rok.